Shutterstock
Zdrowie

Szkodliwy teflon?

Kwas perfluoro­oktanowy. Węgiel – ­zielony, fluor – ­niebieski, tlen – ­fioletowy, wodór – czerwony.Shutterstock Kwas perfluoro­oktanowy. Węgiel – ­zielony, fluor – ­niebieski, tlen – ­fioletowy, wodór – czerwony.
Podczas jego produkcji przez wiele lat stosowano PFOA i PFOS, które akumulują się w organizmie i mogą wywołać w nim szkody.

Odkryty przez przypadek w 1938 r. teflon jest dziś powszechnie używany nie tylko w przemyśle, ale też w wielu domach na całym świecie. Początkowo wydawało się, że to rewelacyjny materiał, pozwalający np. na stworzenie naczyń kuchennych z nieprzywierającą powłoką. W naczyniach teflonowych możemy gotować, smażyć i piec przy użyciu minimalnej ilości tłuszczów, co ma znaczenie ze względów zdrowotnych.

Z chemicznego punktu widzenia teflon przypomina polietylen, ale atomy wodoru zastępuje w nim fluor.

Wiedza i Życie 4/2021 (1036) z dnia 30.03.2021; Chemia; s. 38