Żywiczne złoto
Bursztyny cieszą oczy, a dla badaczy dawnego życia są bezcenne. Najliczniejsze z nich, a zdaniem bardzo wielu także najpiękniejsze, pochodzą z rejonu Morza Bałtyckiego.
1 sierpnia 2016
Żywiczne bryłki, sople, płytki i nieregularne okruchy są znajdowane w wielu miejscach na świecie – od Australii po Alaskę i od Japonii po Meksyk. Znamy około 60 odmian bursztynu. Najmłodsze liczą kilkaset tysięcy lat, najstarsze – kilkaset milionów. Wszystkie mają podobną budowę – tworzą je głównie atomy węgla i wodoru. Zarazem jednak różnią się kompozycją kwasów, olejków, węglowodorów i innych substancji, których łącznie poznano już ponad 30. Różnią się też wiekiem, barwą, stopniem przezroczystości, połyskiem i wieloma cechami fizycznymi.
                        
                            Wiedza i Życie
                                                            8/2016
                                                    
                        (980) z dnia 01.08.2016;
                                                    Paleontologia;
                                                                            s. 34