Żywność: jak uniknąć głodu i emisji gazów cieplarnianych
Zmniejszenie strat i marnotrawstwa we wszystkich ogniwach łańcucha rolno-żywnościowego istotnie ograniczyłoby problem głodu i emisji gazów cieplarnianych
1 listopada 2021
Wyobraź sobie, że wychodzisz ze sklepu spożywczego z trzema pełnymi torbami zakupów, a następnie jedną z tych toreb wyrzucasz do kosza wraz z zawartością jeszcze przed przekroczeniem progu swojego mieszkania. Trafia na wysypisko. Cóż za marnotrawstwo, prawda? Właśnie tak zachowujemy się jako mieszkańcy Ziemi. W skali globu 30–40% wyprodukowanej żywności nie zostaje skonsumowane. Biorąc po uwagę, że równocześnie ponad 800 mln ludzi na świecie codziennie głoduje, wielu z nas nie może się pogodzić z tak dramatyczną skalą marnotrawstwa.
Świat Nauki
11.2021
(300363) z dnia 01.11.2021;
Zrównoważony rozwój;
s. 64
Oryginalny tytuł tekstu: "Za ciepło ci? Nie marnuj jedzenia"