Mieszkańcy wioski Bwabwa w północnym Malawi dzielą się nasionami, wiedzą na temat upraw oraz wspólnie pracują przy zbiorach i przygotowywaniu żywności. Mieszkańcy wioski Bwabwa w północnym Malawi dzielą się nasionami, wiedzą na temat upraw oraz wspólnie pracują przy zbiorach i przygotowywaniu żywności. Zdjęcie Thoko Chikondi
Człowiek

Agroekologia systemowym sposobem na walkę z głodem

W wiosce Bwabwa woda do picia i gotowania pozyskiwana jest ze wspólnej studni rurowej. Jednak z powodu zmian klimatycznych poziom wód gruntowych w okolicy opadł, zmuszając ludzi do noszenia wody z daleka.Zdjęcie Thoko Chikondi W wiosce Bwabwa woda do picia i gotowania pozyskiwana jest ze wspólnej studni rurowej. Jednak z powodu zmian klimatycznych poziom wód gruntowych w okolicy opadł, zmuszając ludzi do noszenia wody z daleka.
Agroekologia może uczynić coś, czego rządy, korporacje i międzynarodowe agencje zrobić nie potrafią: skończyć z głodem. Eksperymentują z nią już miliony rolników na całym świecie.

Chociaż tu, gdzie jesteśmy, każdego dnia toczy się ciężka bitwa o pokonanie głodu, obserwator z zewnętrz mógłby pomyśleć, że właśnie znalazł się na planie jakiegoś nowego kuchennego programu typu reality show. U podnóża niewysokich gór Bwabwa w Malawi, w wiosce położonej nad jednym z dopływów rzeki Rukuru, około 100 ludzi zgromadziło się wokół naczyń kuchennych i kuchenek. Dzieci tłoczą się przy wielkim moździerzu, przyglądając się, jak ich ojcowie, wujkowie i sąsiedzi starają się wycisnąć z nasion soi jak najwięcej sojowego mleczka.

Świat Nauki 12.2021 (300364) z dnia 01.12.2021; Rolnictwo; s. 28
Oryginalny tytuł tekstu: "Agroekologia ograniczy głód"