Nowa wystawa czasowa w Muzeum POLIN „Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna”
Kultura ta jest niezwykle zróżnicowana, ponieważ Żydzi od czasów starożytnych żyli w diasporze w wielu częściach świata, w różnym klimacie i do swojej kuchni włączali lokalne produkty i smaki.
1 marca 2022
Tym, co zawsze łączyło kuchnie żydowskie, zwłaszcza w okresie przednowoczesnym, były zasady koszerności, czyli ściśle sprecyzowane zasady żywieniowe wywodzące się z prawa religijnego oraz zwyczaje kulinarne związane ze świętami. Niezależnie od tego, co wkładano do garnka, gotowano to według podobnych zasad i nadawano jedzeniu podobny sens. Sytuacja ta zmieniła się w XIX w., kiedy religia przestała być jedynym centrum życia społeczności żydowskiej i zaczęto swobodniej podchodzić do tradycji: niektórzy modyfikowali ją i dostosowywali do wyzwań nowoczesności, inni całkowicie z nią zrywali.
Wiedza i Życie
3/2022
(1047) z dnia 01.03.2022;
Sygnały;
s. 10