Mleko nigdy obok mięsa, czyli czym jest koszer
Hamburger w przydrożnym barze, lek, ubiór, smartfon i internet. Wszystko to może się nie nadawać do użytku przez Żydów.
1 kwietnia 2022
Specyfiką kuchni żydowskiej jest koszerność. Hebrajskie słowo koszer oznacza „nadawać się”, „być dostosowanym”. Jego przeciwieństwem jest słowo „trefny”. Koszerne może być wszystko, co jest zgodne z przepisami religijnego prawa żydowskiego.
Koszerne i trefne
Prawo Mojżeszowe zezwala na jedzenie mięsa ssaków będących jednocześnie parzystokopytnymi i przeżuwaczami, czyli np. krów, kóz czy owiec. Niekoszerne są nieparzystokopytne (koń, osioł), świnie i wielbłądy (nie należą do przeżuwaczy), króliki, zające i inne małe ssaki.
Wiedza i Życie
4/2022
(1048) z dnia 01.04.2022;
Religie;
s. 36
Oryginalny tytuł tekstu: "Koszerność"