Shutterstock
Człowiek

To głód i choroby sprawiły, że potrafimy trawić mleko

Zdolność trawienia laktozy rozpowszechniła się w Europie znacznie później niż do tej pory sądzono. Dawała przewagę w trudnych czasach.

Półtora miliarda sztuk bydła żyjącego obecnie na świecie to w dużym stopniu wynik ewolucji pewnej genetycznej cechy naszych organizmów – za którą odpowiedzialny jest pojedynczy gen. Krowy dostarczają mleka, ale człowiek (a raczej spora część ludzkiej populacji) nauczył się trawić zawartą w nich laktozę dopiero w ciągu ostatnich 10 tys. lat.

A mówiąc dokładniej, zaczęliśmy trawić laktozę (nazywaną cukrem mlekowym, bo chemicznie to dwucukier zbudowany z D-galaktozy i D-glukozy) nie tylko w okresie, kiedy jesteśmy karmieni piersią, ale również później.

Reklama

Ten artykuł jest dostępny tylko dla naszych cyfrowych subskrybentów.

Subskrybuj dzisiaj
Ilustracja. Głowa pełna idei.

Jesteś już prenumeratorem? Zaloguj się >