Shutterstock
Człowiek

Jak Europejczycy stali się fanami nabiału

Mleko pili, choć go nie trawili, aż przyszły zarazy i wybiły tych nietolerujących laktozy.

Gdy jesteśmy dziećmi, nasz organizm ma zdolność do trawienia laktozy – cukru występującego w mleku. Odpowiada za to laktaza. Jednak wśród mieszkańców niektórych regionów świata, m.in. Europy, Bliskiego Wschodu i pewnych części Afryki, zdolność do wytwarzania tego enzymu utrzymuje się także w wieku dorosłym. Nie u wszystkich, ale u zdecydowanej większości. Skąd wziął się ten podział?

Do ciekawych wniosków doszli autorzy badań opublikowanych w „Nature”, którzy zrekonstruowali historię konsumpcji mleka w Europie w ciągu minionych 9 tys.

Wiedza i Życie 9/2022 (1053) z dnia 01.09.2022; Sygnały; s. 8
Reklama