Stworzone, by uszczęśliwiać
Słabość do słodyczy mamy wpisaną w DNA, dlatego od zawsze sięgamy po wszystko, co słodkie. Cukierki też robimy od wieków, tylko że od niedawna są tanie i wszechobecne.
1 września 2023
Znajdujące się na języku kubki smakowe wrażliwe są na smak słodki, słony, gorzki, kwaśny, pikantny i umami. Już od dzieciństwa najbardziej lubimy ten pierwszy, bo jest znany, bezpieczny i niezbędny. Wszystko przez to, że w łonie matki łykamy słodki płyn owodniowy, potem zaś pijemy pokarm z jej piersi, w którego składzie jest ponad 200 oligosacharydów. Dlatego gdy noworodkowi podać roztwór gorzki, słony lub kwaśny, wykrzywia buzię, natomiast słodki syropek sprawia, że na buzi pojawia się wyraz zadowolenia.
Wiedza i Życie
9/2023
(1065) z dnia 01.09.2023;
Historia;
s. 22