Reklama
Shutterstock
Człowiek

Stworzone, by uszczęśliwiać

Na wyspach Pacyfiku ludzie żuli trzcinę cukrową tysiące lat temu.Shutterstock Na wyspach Pacyfiku ludzie żuli trzcinę cukrową tysiące lat temu.
Słabość do słodyczy mamy wpisaną w DNA, dlatego od zawsze sięgamy po wszystko, co słodkie. Cukierki też robimy od wieków, tylko że od niedawna są tanie i wszechobecne.

Znajdujące się na języku kubki smakowe wrażliwe są na smak słodki, słony, gorzki, kwaśny, pikantny i umami. Już od dzieciństwa najbardziej lubimy ten pierwszy, bo jest znany, bezpieczny i niezbędny. Wszystko przez to, że w łonie matki łykamy słodki płyn owodniowy, potem zaś pijemy pokarm z jej piersi, w którego składzie jest ponad 200 oligosacharydów. Dlatego gdy noworodkowi podać roztwór gorzki, słony lub kwaśny, wykrzywia buzię, natomiast słodki syropek sprawia, że na buzi pojawia się wyraz zadowolenia.

Wiedza i Życie 9/2023 (1065) z dnia 01.09.2023; Historia; s. 22