Shutterstock
Człowiek

Stworzone, by uszczęśliwiać

Na wyspach Pacyfiku ludzie żuli trzcinę cukrową tysiące lat temu.Shutterstock Na wyspach Pacyfiku ludzie żuli trzcinę cukrową tysiące lat temu.
Słabość do słodyczy mamy wpisaną w DNA, dlatego od zawsze sięgamy po wszystko, co słodkie. Cukierki też robimy od wieków, tylko że od niedawna są tanie i wszechobecne.

Znajdujące się na języku kubki smakowe wrażliwe są na smak słodki, słony, gorzki, kwaśny, pikantny i umami. Już od dzieciństwa najbardziej lubimy ten pierwszy, bo jest znany, bezpieczny i niezbędny. Wszystko przez to, że w łonie matki łykamy słodki płyn owodniowy, potem zaś pijemy pokarm z jej piersi, w którego składzie jest ponad 200 oligosacharydów. Dlatego gdy noworodkowi podać roztwór gorzki, słony lub kwaśny, wykrzywia buzię, natomiast słodki syropek sprawia, że na buzi pojawia się wyraz zadowolenia.

Wiedza i Życie 9/2023 (1065) z dnia 01.09.2023; Historia; s. 22
Reklama