Pulsar - wyjątkowy portal naukowy. Pulsar - wyjątkowy portal naukowy. Pixabay
Człowiek

Wstrząsaj, schładzaj, spieniaj, rozcieńczaj, wyrzucaj

Lód dodawany do koktajli może mieć wiele kształtów i rozmiarów, a jego produkcja wymaga dużych ilości wody i energii.Zdjęcie Lendon Flanagan, Liza Jernow (stylizacja); Okamoto Studio Custom Ice (lód) Lód dodawany do koktajli może mieć wiele kształtów i rozmiarów, a jego produkcja wymaga dużych ilości wody i energii.
Dwieście lat temu handel lodem zapoczątkował amerykańską „kulturę koktajli”. Dziś taki drink może być najmniej zrównoważoną pozycją w menu.

Na początku XIX wieku, ponad 100 lat przed wynalezieniem elektrycznych chłodziarek, przedsiębiorczy bostończyk Frederic Tudor wpadł na pewien pomysł – wycinał bloki lodu z jeziora w Massachusetts i sprzedawał je do miejsc, w których temperatury były zbyt wysokie, aby lód powstawał w naturalnych warunkach. Potencjalni inwestorzy uważali ten plan za zbyt absurdalny, by mógł się powieść. Zastanawiali się, w jaki sposób miałby transportować lód, nie dopuszczając do jego stopnienia, i kto by kupował coś, co można mieć za darmo.

Świat Nauki 9.2023 (300385) z dnia 01.09.2023; Zrównoważony rozwój; s. 44
Reklama