Wstrząsaj, schładzaj, spieniaj, rozcieńczaj, wyrzucaj
Dwieście lat temu handel lodem zapoczątkował amerykańską „kulturę koktajli”. Dziś taki drink może być najmniej zrównoważoną pozycją w menu.
1 września 2023
Na początku XIX wieku, ponad 100 lat przed wynalezieniem elektrycznych chłodziarek, przedsiębiorczy bostończyk Frederic Tudor wpadł na pewien pomysł – wycinał bloki lodu z jeziora w Massachusetts i sprzedawał je do miejsc, w których temperatury były zbyt wysokie, aby lód powstawał w naturalnych warunkach. Potencjalni inwestorzy uważali ten plan za zbyt absurdalny, by mógł się powieść. Zastanawiali się, w jaki sposób miałby transportować lód, nie dopuszczając do jego stopnienia, i kto by kupował coś, co można mieć za darmo.
Świat Nauki
9.2023
(300385) z dnia 01.09.2023;
Zrównoważony rozwój;
s. 44