Reklama
Rekonstrukcja przedstawiająca złożenie dziecka w nosidełku do grobu w Arma Veirana w Ligurii. Rekonstrukcja przedstawiająca złożenie dziecka w nosidełku do grobu w Arma Veirana w Ligurii. Mauro Cutrona
Człowiek

Nie tylko faceci

Kobiety były obecne w każdej epoce we wszystkich społecznościach, a jednak historia – nawet ta pisana jeszcze niedawno przez archeologów – często traktowała je jako tło, pomimo że pozostałości archeologiczne są znacznie bardziej sprawiedliwe niż dane historyczne.

Obróbka cieplna mięsa i roślin oraz kiszonki miały olbrzymi wpływ na rozwój naszego gatunku. Nawet według starych patriarchalnych założeń i wzorców to kobiety gotowały, więc to one mogły wpaść na pomysł przygotowania owsianek z nasion dzikich traw, potem zmielenia ich, połączenia z wodą i upieczenia na kamieniu pierwszych podpłomyków. Jedzenie mięsa jest znacznie mniej ryzykowne niż spożywanie roślin, dlatego pradziejowe kucharki musiały mieć olbrzymią wiedzę na ich temat i znać triki na przygotowanie ich do spożycia, bo nawet te jadalne wymagają odpowiedniej obróbki, by nie szkodziły.

Wiedza i Życie 1/2026 (1093) z dnia 01.01.2026; Książki; s. 68