Nie tylko faceci
Kobiety były obecne w każdej epoce we wszystkich społecznościach, a jednak historia – nawet ta pisana jeszcze niedawno przez archeologów – często traktowała je jako tło, pomimo że pozostałości archeologiczne są znacznie bardziej sprawiedliwe niż dane historyczne.
1 stycznia 2026
Obróbka cieplna mięsa i roślin oraz kiszonki miały olbrzymi wpływ na rozwój naszego gatunku. Nawet według starych patriarchalnych założeń i wzorców to kobiety gotowały, więc to one mogły wpaść na pomysł przygotowania owsianek z nasion dzikich traw, potem zmielenia ich, połączenia z wodą i upieczenia na kamieniu pierwszych podpłomyków. Jedzenie mięsa jest znacznie mniej ryzykowne niż spożywanie roślin, dlatego pradziejowe kucharki musiały mieć olbrzymią wiedzę na ich temat i znać triki na przygotowanie ich do spożycia, bo nawet te jadalne wymagają odpowiedniej obróbki, by nie szkodziły.
Wiedza i Życie
1/2026
(1093) z dnia 01.01.2026;
Książki;
s. 68