Roślina – wróg i przyjaciel
Jesteśmy nierozerwalnie związani ze światem roślin. Rzecz jasna te zielone twory przyrody nie tylko nas żywią. Przez nie wielokrotnie niechcący traciliśmy życie albo świadomie wykorzystywaliśmy pozyskane okazy, aby kogoś usunąć z tego świata, co barwnie opisuje w swojej książce „Zbrodnie roślin” Amy Stewart.
1 stycznia 2019
Na przykład taki maniok jadalny, ważna roślina uprawiana w Ameryce Łacińskiej, Azji i niektórych częściach Afryki, ma korzenie bogate w skrobię. Niestety zawiera też linamarynę, która w ludzkim organizmie zamienia się w cyjanowodór, czyli kwas pruski. Toksyny można wyeliminować poprzez właściwe przygotowanie bulw, obejmujące namaczanie, suszenie albo pieczenie, co zajmuje w sumie kilka dni. W okresie suszy bulwy manioku wytwarzają więcej toksyny i zdarza się, że ludzie na terenach objętych głodem też spożywają manioku więcej niż zwykle, w dodatku mniej skrupulatnie go przyrządzając.
Wiedza i Życie
1/2019
(1009) z dnia 01.01.2019;
Słowo od redakcji;
s. 2