Buławinka ­czerwona – sporysz. Buławinka ­czerwona – sporysz. Photo Fun / Shutterstock
Opinie

Roślina – wróg i przyjaciel

Jesteśmy nierozerwalnie związani ze światem roślin. Rzecz jasna te zielone twory przyrody nie tylko nas żywią. Przez nie wielokrotnie niechcący traciliśmy życie albo świadomie wykorzystywaliśmy pozyskane okazy, aby kogoś usunąć z tego świata, co barwnie opisuje w swojej książce „Zbrodnie roślin” Amy Stewart.

Na przykład taki maniok jadalny, ważna roślina uprawiana w Ameryce Łacińskiej, Azji i niektórych częściach Afryki, ma korzenie bogate w skrobię. Niestety zawiera też linamarynę, która w ludzkim organizmie zamienia się w cyjanowodór, czyli kwas pruski. Toksyny można wyeliminować poprzez właściwe przygotowanie bulw, obejmujące namaczanie, suszenie albo pieczenie, co zajmuje w sumie kilka dni. W okresie suszy bulwy manioku wytwarzają więcej toksyny i zdarza się, że ludzie na terenach objętych głodem też spożywają manioku więcej niż zwykle, w dodatku mniej skrupulatnie go przyrządzając.

Wiedza i Życie 1/2019 (1009) z dnia 01.01.2019; Słowo od redakcji; s. 2
Reklama

Ten artykuł jest dostępny tylko dla naszych cyfrowych subskrybentów.

Subskrybuj dzisiaj
Ilustracja. Głowa pełna idei.

Jesteś już prenumeratorem? Zaloguj się >