Najbardziej „typowe” owoce dyni są pomarańczowe i kuliste. Najbardziej „typowe” owoce dyni są pomarańczowe i kuliste. Shutterstock
Środowisko

Pomarańczowy gigant

Patisony mają nie tylko ­walory smakowe, ale i dekoracyjne.Shutterstock Patisony mają nie tylko ­walory smakowe, ale i dekoracyjne.
Słysząc słowo „dynia”, zapewne większość z nas wyobraża sobie duże kuliste i pomarańczowe warzywo. Owoce dyni mogą jednak przybierać również barwę zieloną, białą, niebieską, a nawet być wielokolorowe. Dynie niekoniecznie muszą być gigantyczne, a te największe wcale nie są kuliste jak karoca Kopciuszka.

Do dyń zalicza się prawie 30 gatunków, z czego pięć jest jadalnych. Te ostatnie zaczęto uprawiać w Ameryce Środkowej oraz w rejonie Andów. W obu Amerykach dynie hodowano od kilku tysięcy lat i królowały one w diecie rdzennych mieszkańców od dzisiejszych rejonów południa Kanady aż do Argentyny. Przez Europejczyków zostały zauważone już podczas wyprawy Kolumba, jednak uznanie na naszym kontynencie zyskiwały stopniowo.

Najbardziej popularną i najpowszechniej uprawianą dynią na świecie jest dynia zwyczajna (Cucurbita pepo), której owoce w zależności od odmiany mogą przybierać tak różne kształty i charakteryzować się tak odmiennym smakiem, że czasem trudno wyobrazić sobie, że należą do tego samego gatunku.

Wiedza i Życie 4/2021 (1036) z dnia 30.03.2021; Botanika; s. 44