Ryżowy róg obfitości
Czy uda się ocalić resztki niezwykłej bioróżnorodności ryżu w Azji Południowej?
1 listopada 2019
Latem 1991 roku pewnego upalnego dnia po wielu godzinach spędzonych na badaniach bioróżnorodności świętych gajów w indyjskim Bengalu Zachodnim odpoczywałem w zagrodzie, której właścicielem był Raghu Murmu. Ów młody człowiek z plemienia Santal posadził mnie w cieniu wielkiego drzewa mango, a jego córka poczęstowała mnie zimną wodą i słodyczami zrobionymi z ryżu. Rozkoszując się ich smakiem, spostrzegłem, że ciężarna żona Raghu popija czerwonawo zabarwiony napój. Rahgu wyjaśnił mi, że jest to woda ze skrobią uzyskaną z ugotowanego ryżu Bhutmutri – „Głowy Ducha” –którą to nazwę odmiana ta zawdzięcza zabarwionej na czarno łupinie.
Świat Nauki
11.2019
(300339) z dnia 01.11.2019;
Rolnictwo;
s. 52