Wiechy z nasionami różnych odmian ryżu zebrane i opisane po zbiorach w gospodarstwie ekologicznym Basudha. Wiechy z nasionami różnych odmian ryżu zebrane i opisane po zbiorach w gospodarstwie ekologicznym Basudha. Zoë Savitz
Środowisko

Ryżowy róg obfitości

Odtworzenie bioróżnorodności ryżu wymaga wysiewania, doglądania i zbierania ponad 1000 odmian. Sceny z życia gospodarstwa Basudha pokazują pracownicę gospodarstwa przenoszącą małe roślinki na zalane pole...Zoë Savitz Odtworzenie bioróżnorodności ryżu wymaga wysiewania, doglądania i zbierania ponad 1000 odmian. Sceny z życia gospodarstwa Basudha pokazują pracownicę gospodarstwa przenoszącą małe roślinki na zalane pole...
Czy uda się ocalić resztki niezwykłej bioróżnorodności ryżu w Azji Południowej?

Latem 1991 roku pewnego upalnego dnia po wielu godzinach spędzonych na badaniach bioróżnorodności świętych gajów w indyjskim Bengalu Zachodnim odpoczywałem w zagrodzie, której właścicielem był Raghu Murmu. Ów młody człowiek z plemienia Santal posadził mnie w cieniu wielkiego drzewa mango, a jego córka poczęstowała mnie zimną wodą i słodyczami zrobionymi z ryżu. Rozkoszując się ich smakiem, spostrzegłem, że ciężarna żona Raghu popija czerwonawo zabarwiony napój. Rahgu wyjaśnił mi, że jest to woda ze skrobią uzyskaną z ugotowanego ryżu Bhutmutri – „Głowy Ducha” –którą to nazwę odmiana ta zawdzięcza zabarwionej na czarno łupinie.

Świat Nauki 11.2019 (300339) z dnia 01.11.2019; Rolnictwo; s. 52
Reklama