Naukowcy analizują skład flory bakteryjnej rzadkich gatunków zwierząt, takich jak papuga kakapo. Naukowcy analizują skład flory bakteryjnej rzadkich gatunków zwierząt, takich jak papuga kakapo. Minden Pictures
Środowisko

Cenny mikrobiom

Rzadkie gatunki zwierząt mogą zostać uratowane dzięki probiotykom

Zamieszkująca Nową Zelandię papuga kakapo jest gatunkiem krytycznie zagrożonym. Ten najcięższy z wszystkich papug i dożywający 90 lat ptak prowadzi życie nocne i naziemne, ma zielone upierzenie (u samców pachnące) oraz charakterystyczne pióra czuciowe wokół dziobu. Ma też mikrobiom jelitowy składający się niemal wyłącznie z bakterii Escherichia coli.

Tak jak ludzie, również zwierzęta są gospodarzami bilionów bakterii, wirusów, archeonów i grzybów zamieszkujących ich układ pokarmowy, skórę i inne części ciała.

Świat Nauki 2.2023 (300378) z dnia 01.02.2023; Skaner; s. 8
Reklama