Gdy materia puchnie
Termin „rozszerzalność cieplna” nie brzmi zbyt zachęcająco. Tymczasem ta właściwość materii jest nie tylko bardzo ciekawa, ale i ma istotne zastosowania praktyczne.
1 listopada 2017
Z punktu widzenia fizyki sprawa wydaje się prosta – jeśli ogrzewamy materię, tworzące ją cząstki zwiększają swoją prędkość, co w efekcie powoduje ich odsunięcie się od siebie i zwiększenie długości czy objętości danego obiektu. Dotyczy to zarówno gazów, jak i cieczy czy ciał stałych. Ale warto pamiętać, że i od tej reguły są wyjątki. Jedną z substancji, która zachowuje się nietypowo, jest woda. Największą gęstość ma w temperaturze ok. 4°C, a dalsze jej ochładzanie powoduje zmniejszenie gęstości, a więc wzrost objętości.
Wiedza i Życie
11/2017
(995) z dnia 01.11.2017;
Fizyka;
s. 67