Śliski świat
W kuchni, samochodzie, na plaży, w kosmetykach i lekach – trudno o dziedzinę życia, w której nie znajdziemy oleju albo olejku. Używane od tysiącleci charakterystyczne ciecze pozyskujemy z natury albo syntetyzujemy. Wejdźmy w ten śliski świat.
1 grudnia 2022
Oleje to bardzo szeroka gama substancji niemieszających się z wodą, ciekłych lub niemal ciekłych w temperaturze pokojowej. W zależności od pochodzenia dzielimy je na naturalne i syntetyczne. Te pierwsze mogą być pochodzenia roślinnego (największa grupa), zwierzęcego albo mineralnego.
Pożyteczne rośliny
Olej (tłuszcz) roślinny w większości przypadków pozyskuje się z tzw. roślin oleistych, a znamy ich kilkaset gatunków. W skali świata największe znaczenie mają głównie olej z palmowca gwinejskiego (palmowy) oraz ten wytłaczany z nasion soi zwyczajnej (sojowy).
Wiedza i Życie
12/2022
(1056) z dnia 01.12.2022;
Biochemia;
s. 38