Shutterstock
Struktura

Śliski świat

Źródła tłuszczów nienasyconych i nasyconych. Te drugie nie mają wiązań podwójnych.Shutterstock Źródła tłuszczów nienasyconych i nasyconych. Te drugie nie mają wiązań podwójnych.
W kuchni, samochodzie, na plaży, w kosmetykach i lekach – trudno o dziedzinę życia, w której nie znajdziemy oleju albo olejku. Używane od tysiącleci charakterystyczne ciecze pozyskujemy z natury albo syntetyzujemy. Wejdźmy w ten śliski świat.

Oleje to bardzo szeroka gama substancji niemieszających się z wodą, ciekłych lub niemal ciekłych w temperaturze pokojowej. W zależności od pochodzenia dzielimy je na naturalne i syntetyczne. Te pierwsze mogą być pochodzenia roślinnego (największa grupa), zwierzęcego albo mineralnego.

Pożyteczne rośliny

Olej (tłuszcz) roślinny w większości przypadków pozyskuje się z tzw. roślin oleistych, a znamy ich kilkaset gatunków. W skali świata największe znaczenie mają głównie olej z palmowca gwinejskiego (palmowy) oraz ten wytłaczany z nasion soi zwyczajnej (sojowy). W Europie używa się dwóch – słonecznikowego i rzepakowego. Wchodzące w ich skład tłuszcze mają w łańcuchach dużo wiązań podwójnych – mówimy wtedy o tłuszczach nienasyconych. Są one zdecydowanie mniej szkodliwe dla zdrowia niż tłuszcze zawierające kwasy nasycone.

Wiedza i Życie 12/2022 (1056) z dnia 01.12.2022; Biochemia; s. 38
Reklama