Niesamowite drożdże
Kiedyś wykorzystywano je tylko do produkcji alkoholu czy pieczywa. Trudno je było przechowywać i ich używać. Dziś są dostępne praktycznie wszędzie i zyskują coraz większe znaczenie w laboratoriach naukowych i przemyśle biotechnologicznym.
1 lutego 2023
Trudno sobie wyobrazić organizm jednokomórkowy bardziej dla nas pożyteczny niż drożdże. Należą one do królestwa grzybów. Są to organizmy bardzo stare – pierwsze pojawiły się kilkaset milionów lat temu i bez większych problemów rozprzestrzeniły się po całym świecie. Współczesne badania genetyczne pokazują, że gatunki drożdży, które dziś są masowo używane przez piekarzy i piwowarów, Saccharomyces cerevisiae, przywędrowały do nas z Chin trasą, którą potem nazwano Jedwabnym Szlakiem.
Wiedza i Życie
2/2023
(1058) z dnia 01.02.2023;
Mikrobiologia;
s. 46