Świeże drożdże piekarskie Saccharomyces cerevisiae. Świeże drożdże piekarskie Saccharomyces cerevisiae. Shutterstock
Struktura

Niesamowite drożdże

Schemat bezpłciowego rozmnażania się drożdży.Shutterstock Schemat bezpłciowego rozmnażania się drożdży.
Kiedyś wykorzystywano je tylko do produkcji alkoholu czy pieczywa. Trudno je było przechowywać i ich używać. Dziś są dostępne praktycznie wszędzie i zyskują coraz większe znaczenie w laboratoriach naukowych i przemyśle biotechnologicznym.

Trudno sobie wyobrazić organizm jednokomórkowy bardziej dla nas pożyteczny niż drożdże. Należą one do królestwa grzybów. Są to organizmy bardzo stare – pierwsze pojawiły się kilkaset milionów lat temu i bez większych problemów rozprzestrzeniły się po całym świecie. Współczesne badania genetyczne pokazują, że gatunki drożdży, które dziś są masowo używane przez piekarzy i piwowarów, Saccharomyces cerevisiae, przywędrowały do nas z Chin trasą, którą potem nazwano Jedwabnym Szlakiem.

Wiedza i Życie 2/2023 (1058) z dnia 01.02.2023; Mikrobiologia; s. 46
Reklama