Shutterstock
Struktura

Jabłko pod lupą

Budowa ­jabłka w przekroju podłużnym (po lewej) i poprzecznym (po prawej).Shutterstock Budowa ­jabłka w przekroju podłużnym (po lewej) i poprzecznym (po prawej).
Skąd pochodzi jabłoń? Które odmiany jabłek najbardziej lubimy? Czy owoce z marketów są zdrowe? Jak chroni się stare odmiany i ich materiał genetyczny?

Szacuje się, że ludzie zaczęli uprawiać jabłonie już ok. 8,5 tys. lat temu. Jabłoń domowa pochodzi z rejonów środkowej Azji i powstała poprzez skrzyżowanie dziko występujących gatunków. Ponieważ jednak proces uprawy jabłoni trwał tysiące lat, a ludzie intensywnie selekcjonowali różne drzewa dla swoich potrzeb, dziś trudno jednoznacznie wskazać, które gatunki dały początek tym uprawnym. Wśród nich wymienia się jabłoń niską i jabłoń dziką, a badania genetyczne typują także jabłoń Sieversa, pierwotnie rosnącą w górach w południowym Kazachstanie.

Wiedza i Życie 8/2023 (1064) z dnia 01.08.2023; Botanika; s. 26
Reklama