Królewski dar jałowej ziemi
Trzej Królowie spieszyli, by pokłonić się Jezusowi, wioząc w darze m.in. kadzidło, czyli żywicę kadzidłowca. Pozyskuje się ją nadal metodami, które prawie nie zmieniły się od 2 tys. lat, a handel nią przynosi pokaźne zyski.
1 grudnia 2025
Słodki zapach kadzidła, tak głęboko zakorzeniony w tradycji największych świąt chrześcijańskich, to efekt spalania żywicy drzewa rosnącego jedynie w tzw. Rogu Afryki, na Półwyspie Arabskim i w Indiach. Próby uprawy w innych częściach świata (nawet na obszarze Afryki) były nieudane, chociaż podejmowano je już za czasów Hatszepsut (ok. 1500 r. p.n.e.). Żywicą kadzidłowca handluje się od ponad 5 tys. lat, co czyni ją jednym z najstarszych znanych towarów handlowych, szczególnie cenionych w starożytności.
Wiedza i Życie
12/2025
(1092) z dnia 01.12.2025;
Botanika;
s. 56