Reklama
Żywica drzewa z rodzaju Boswellia jest w cenie od 5 tys. lat. Jakość kadzidła zależy m.in. od momentu zbioru. Żywica drzewa z rodzaju Boswellia jest w cenie od 5 tys. lat. Jakość kadzidła zależy m.in. od momentu zbioru. Shutterstock
Struktura

Królewski dar jałowej ziemi

Trzej Królowie spieszyli, by pokłonić się Jezusowi, wioząc w darze m.in. kadzidło, czyli żywicę kadzidłowca. Pozyskuje się ją nadal metodami, które prawie nie zmieniły się od 2 tys. lat, a handel nią przynosi pokaźne zyski.

Słodki zapach kadzidła, tak głęboko zakorzeniony w tradycji największych świąt chrześcijańskich, to efekt spalania żywicy drzewa rosnącego jedynie w tzw. Rogu Afryki, na Półwyspie Arabskim i w Indiach. Próby uprawy w innych częściach świata (nawet na obszarze Afryki) były nieudane, chociaż podejmowano je już za czasów Hatszepsut (ok. 1500 r. p.n.e.). Żywicą kadzidłowca handluje się od ponad 5 tys. lat, co czyni ją jednym z najstarszych znanych towarów handlowych, szczególnie cenionych w starożytności.

Wiedza i Życie 12/2025 (1092) z dnia 01.12.2025; Botanika; s. 56