Reklama
Łaskun palmowy (Paradoxurus hermaphroditus), „producent” najdroższej kawy świata. Łaskun palmowy (Paradoxurus hermaphroditus), „producent” najdroższej kawy świata. Shutterstock
Struktura

Kawa z odchodów

Ustalono, co odpowiada za jej unikalny smak.

Kopi luwak, inaczej znana jako civet, jest jedną z najdroższych i najbardziej ekskluzywnych kaw na świecie. Powstaje dzięki pracy najlepszego kontrolera jakości – łaskuna palmowego, niewielkiego azjatyckiego ssaka, który zjada najzdrowsze, najsłodsze i najokazalsze owoce kawowca, można by rzec, jakości premium. W układzie pokarmowym tej żywej przetwórni zachodzą procesy, które zmieniają profil chemiczny ziaren. Enzymy trawienne rozkładają część białek odpowiedzialnych za gorycz. Zmienia się także skład aminokwasów i polisacharydów, dzięki czemu kawa zyskuje łagodny smak i wyjątkowy aromat.

Wiedza i Życie 1/2026 (1093) z dnia 01.01.2026; Sygnały; s. 4