Ilustracja Qian Ling
Technologia

Ekologia: Pestycydy szkodzą organizmom kluczowym dla zdrowia gleb

Chemia truje dziesiątki tysięcy podziemnych gatunków owadów, nicieni, bakterii, grzybów nieustannie filtrujących wodę, przetwarzających składniki odżywcze i regulujących temperatury na Ziemi.

Jest wielce prawdopodobne, że w szpadlu zdrowej, świeżo wykopanej ziemi znajduje się więcej żywych organizmów niż ludzi na całym świecie. Niczym mieszkańcy podziemnego miasta, które nigdy nie zasypia, dziesiątki tysięcy podziemnych gatunków owadów, nicieni, bakterii, grzybów nieustannie filtrują wodę, przetwarzają składniki odżywcze i pomagają w regulowaniu temperatury na Ziemi

Jednakże pod polami porośniętymi równymi rzędami kukurydzy, soi, pszenicy i innych monokultur toksyczna polewka z insektycydów, herbicydów i fungicydów dokonuje straszliwych spustoszeń – wskazują na to nasze najnowsze analizy opublikowane w czasopiśmie „Frontiers in Environmental Science”.

Świat Nauki 9.2021 (300361) z dnia 01.09.2021; Forum. Komentarze ekspertów; s. 78
Oryginalny tytuł tekstu: "Pestycydy szkodzą organizmom kluczowym dla zdrowia gleb"