Biozator
Główne strategie wyłapywania dwutlenku węgla z atmosfery zakładają wykorzystanie większej ilości biomasy z drzew, traw i odpadów roślinnych, niż Ziemia jest w stanie dostarczyć
1 września 2020
Wywrotka wypełniona kolbami kukurydzy toczy się powoli przez płaską jak stół rolniczą równinę w okolicy miejscowości Decatur w stanie Illinois. Za chwilę dotrze do wielkiego magazynu fabryki etanolu należącej do koncernu spożywczego Archer-Daniels-Midland Company. Kukurydza trafi do wielkiej kadzi fermentacyjnej, w której zmieni się w etanol. Ten zostanie przewieziony do rafinerii, w której wymiesza się go z benzyną. Na koniec taka mieszanka trafi na rynek. Procesowi fermentacji towarzyszy emisja dwutlenku węgla, który jest wychwytywany i kierowany rurociągami do pomp wtłaczających gaz głęboko pod ziemię w warstwy piaskowców.
Świat Nauki
9.2020
(300349) z dnia 01.09.2020;
Zrównoważony rozwój;
s. 62