Nanorurki węglowe mogą mieć kilkanaście centymetrów długości, ale ich średnica to ok. 3 nm.
Shutterstock
Nanocząstki. Poradnik kulinarny dla każdego
Nanotechnolog musi być jak dobry szef kuchni. Nawet niewielkie zmiany w składnikach dają dramatycznie różne rezultaty.
1 lutego 2022
Chleb, kruche ciasteczka, ciasto na pizzę... – strukturalnie każda z tych potraw jest inna, ale wszystkie składają się w głównej mierze z mąki. Kiedy kucharz ugniata ciasto, następuje reorganizacja jej składników na poziomie molekularnym. Dwa główne typy białek obecne w mące, tj. gliadyna i glutenina, łączą się w skomplikowaną sieć zwaną glutenem. Proces ten wymaga obecności wody, ale może być zahamowany poprzez dodatek tłuszczu. Kucharz po prostu dostosowuje ilość tych składników i czas ugniatania do tego, jak ma wyglądać produkt.
Wiedza i Życie
2/2022
(1046) z dnia 01.02.2022;
Chemia;
s. 40
Oryginalny tytuł tekstu: "Przepis na nanocząstkę"