„Nanotini” – makaron, który leczy rany
Ma średnicę około 372 nm i składa się tylko z dwóch składników: mąki i kwasu mrówkowego. Ten drugi, żrący związek chemiczny, wydzielany m.in. przez rozdrażnione mrówki, był przyczyną, dla której badacz Adam Clancy najpierw „makaron” powąchał, zanim go spróbował.
1 lipca 2025
Zazwyczaj spożywanie produktów zakonserwowanych kwasem mrówkowym się odradza, ponieważ już jedna ich łyżka może być śmiertelna. Jednak Clancy, chemik z University College London, polegał na swojej wiedzy o progu wyczuwalności zapachu – najniższym stężeniu, przy którym ludzki nos wykrywa jakąś substancję. Uznał, że jeśli gotowy produkt nie pachnie, to jest w zasadzie wolny od kwasu. Zadowolony, skosztował więc nanotini. „Wiem, że nie powinno się na sobie eksperymentować, ale stworzyłem najcieńszy makaron na świecie – mówi Clancy.
Świat Nauki
7.2025
(300407) z dnia 01.07.2025;
Skaner;
s. 14
Oryginalny tytuł tekstu: "Mąka na rany"