Pulsar - wyjątkowy portal naukowy. Pulsar - wyjątkowy portal naukowy. Beatrice Britton/Adam Clancy
Technologia

„Nanotini” – makaron, który leczy rany

Zabliźnić rany pomoże nasz własny prąd?
Technologia

Zabliźnić rany pomoże nasz własny prąd?

Koncepcji nowoczesnych opatrunków było już sporo. Opracowano m.in. plastry, które poprzez elektrostymulację mają wspierać regenerację tkanek. Są one jednak mało praktyczne, bo trzeba je podłączyć przewodami do jakiegoś zasilacza. Właśnie pojawiło się rozwiązanie alternatywne.

Ma średnicę około 372 nm i składa się tylko z dwóch składników: mąki i kwasu mrówkowego. Ten drugi, żrący związek chemiczny, wydzielany m.in. przez rozdrażnione mrówki, był przyczyną, dla której badacz Adam Clancy najpierw „makaron” powąchał, zanim go spróbował.

Zazwyczaj spożywanie produktów zakonserwowanych kwasem mrówkowym się odradza, ponieważ już jedna ich łyżka może być śmiertelna. Jednak Clancy, chemik z University College London, polegał na swojej wiedzy o progu wyczuwalności zapachu – najniższym stężeniu, przy którym ludzki nos wykrywa jakąś substancję. Uznał, że jeśli gotowy produkt nie pachnie, to jest w zasadzie wolny od kwasu. Zadowolony, skosztował więc nanotini. „Wiem, że nie powinno się na sobie eksperymentować, ale stworzyłem najcieńszy makaron na świecie – mówi Clancy.

Świat Nauki 7.2025 (300407) z dnia 01.07.2025; Skaner; s. 14
Oryginalny tytuł tekstu: "Mąka na rany"
Reklama