Odkleszczowa alergia
Niepozorne kleszcze są jeszcze bardziej niebezpieczne dla zdrowia człowieka, niż uważano do tej pory. Oprócz zapalenia opon mózgowych czy boreliozy wywołują śmiertelnie niebezpieczne alergie pokarmowe.
1 sierpnia 2018
W wydzielinie kleszcza oprócz toksyn znajduje się także cukier 1,3-galaktoza. Jego śladowe ilości znajdują się również w mięsie zwierząt hodowlanych (z wyjątkiem drobiu). Skąd cukier ten wziął się u kleszczy? Najprawdopodobniej pojawia się u osobników, które pasożytowały na jeleniach. Zasadniczo człowiek często styka się z tym cukrem i nie stwarza to większych problemów. Sytuacja zmienia się, gdy 1,3-galaktoza trafi do krwiobiegu po ugryzieniu przez Amblyomma americanum (na zdj.). Nasz organizm traktuje ją jako obcą cząsteczkę, którą natychmiast trzeba unieszkodliwić – zaczyna produkować przeciwciała mające rozpoznać najeźdźcę i się go pozbyć.
Wiedza i Życie
8/2018
(1004) z dnia 01.08.2018;
Sygnały;
s. 17