Pulsar - najciekawsze informacje naukowe. Pulsar - najciekawsze informacje naukowe. Pixabay
Zdrowie

Odkleszczowa alergia

Niepozorne kleszcze są jeszcze bardziej niebezpieczne dla zdrowia człowieka, niż uważano do tej pory. Oprócz zapalenia opon mózgowych czy boreliozy wywołują śmiertelnie niebezpieczne alergie pokarmowe.

W wydzielinie kleszcza oprócz toksyn znajduje się także cukier 1,3-galaktoza. Jego śladowe ilości znajdują się również w mięsie zwierząt hodowlanych (z wyjątkiem drobiu). Skąd cukier ten wziął się u kleszczy? Najprawdopodobniej pojawia się u osobników, które pasożytowały na jeleniach. Zasadniczo człowiek często styka się z tym cukrem i nie stwarza to większych problemów. Sytuacja zmienia się, gdy 1,3-galaktoza trafi do krwiobiegu po ugryzieniu przez Amblyomma americanum (na zdj.). Nasz organizm traktuje ją jako obcą cząsteczkę, którą natychmiast trzeba unieszkodliwić – zaczyna produkować przeciwciała mające rozpoznać najeźdźcę i się go pozbyć.

Wiedza i Życie 8/2018 (1004) z dnia 01.08.2018; Sygnały; s. 17
Reklama

Ten artykuł jest dostępny tylko dla naszych cyfrowych subskrybentów.

Subskrybuj dzisiaj
Ilustracja. Głowa pełna idei.

Jesteś już prenumeratorem? Zaloguj się >