Szczęście w tabliczkach
Czy uzależnia? Może być trucizną? Zawiera hormon szczęścia? Czy da się ją zrobić z mięsa? Co daje kąpiel w czekoladzie? Jakie kryształy tłuszczu musi mieć czekolada doskonała? /Z archiwum WiŻ/
1 listopada 2016
Podstawowym surowcem stosowanym w produkcji czekolady są ziarna kakaowca. Dziś mniej więcej 2/3 upraw tej rośliny znajduje się w zachodniej części Afryki, przede wszystkim w Wybrzeżu Kości Słoniowej. Dojrzałe owoce kakaowca są ścinane maczetą albo strącane kijem. Później układa się je w pryzmy, by uległy fermentacji wstępnej, po której wyłuskuje się z nich ziarna. Te z kolei są przez mniej więcej tydzień składowane w stosach albo umieszczane w specjalnych pojemnikach, gdzie dochodzi do fermentacji głównej.
Wiedza i Życie
11/2016
(983) z dnia 01.11.2016;
Chemia;
s. 50