Ilustracja Celia Krampien
Zdrowie

Maleńcy farmaceuci

Claudia Wallis to nagradzana dziennikarka naukowa, której prace są publikowane w New York Times, Time, Fortune i New Republic. Była redaktor naukową Time i redaktor naczelną Scientific American Mind.Nick Higgins Claudia Wallis to nagradzana dziennikarka naukowa, której prace są publikowane w New York Times, Time, Fortune i New Republic. Była redaktor naukową Time i redaktor naczelną Scientific American Mind.
Mikroorganizmy jelitowe odgrywają zaskakującą rolę w aktywowaniu i blokowaniu leków

Kiedy następnym razem połkniesz pigułkę, pomyśl o tym, że być może nie jesteś jedynym, który będzie ją trawić. A może nawet nie jesteś pierwszym. Większość osób zdaje już sobie sprawę, że nasz układ pokarmowy jest pełen mikroorganizmów, które w większości żyją z nami w harmonii, pomagają nam trawić pokarm, syntetyzować witaminy, bronić się przed zarazkami i przekazywać sygnały chemiczne dla naszych mózgów i układu odpornościowego. Jednak rozwijająca się dziedzina badań o trudnej do wymówienia nazwie – farmakomikrobiomika – dowodzi, że mikroskopijni mieszkańcy naszych organizmów mogą przetwarzać leki zarówno w sposób dla nas korzystny, jak i szkodliwy.

Świat Nauki 2.2020 (300342) z dnia 01.02.2020; Zdrowie; s. 15
Reklama