Badania whisky to awangarda naukowych metod wykrywania podróbek produktów żywnościowych.
Getty Images
Fałszerze whisky
Naukowcy opracowują coraz lepsze metody wykrywania podrabianych napojów wyskokowych i artykułów żywnościowych
1 stycznia 2019
Organizatorka aukcji whisky Isabel Graham-Yooll podczas inspekcji kolekcji jednego z oferentów w ubiegłym roku w Londynie zwróciła uwagę, że trunek w niektórych butelkach miał nieco zmienioną barwę – a na dodatek kilka butelek wyglądało na zbyt pełne. Wezwała policję, która aresztowała właściciela pod zarzutem fałszerstwa. Jeśli sprawa trafi do sądu, oskarżyciele będą mogli się opierać nie tylko na dogłębnej wiedzy Graham-Yooll o szlachetnych gatunkach whisky – najnowsze techniki laboratoryjne pozwolą im stwierdzić, które z butelek faktycznie zawierają podlejszej jakości podróbkę.
Świat Nauki
1.2019
(300329) z dnia 01.01.2019;
Skaner;
s. 8