Zupy na bazie pasty miso należą do najpowszechniej spożywanych dań w Japonii. Zupy na bazie pasty miso należą do najpowszechniej spożywanych dań w Japonii. Shutterstock
Zdrowie

Egzotyka w kuchni

Kombucza przygotowywana jest na bazie sfermentowanej herbaty.Shutterstock Kombucza przygotowywana jest na bazie sfermentowanej herbaty.
Produkty z dalekich stron coraz częściej pojawiają się w naszych sklepach. Mają ciekawy smak i często zdrowotne działanie. To m.in. kombucza, pasta miso, chia, jalapeño i topinambur.

Znaczna część przyrządzanych przez nas potraw opiera się na składnikach pochodzących z roślin, które pierwotnie nie występowały lub nadal nie występują w naszym kraju. Zadomowiły się jednak tak mocno w naszej kulturze i kuchni, że nie uznajemy ich dziś za osobliwe czy zagadkowe. Takie produkty jak banany, pomarańcze, pomidory, kawa bądź herbata często towarzyszą nam na co dzień. Obecnie jednak dzięki coraz szybszemu transportowi wachlarz dostępnych składników się powiększa, a wskutek łatwiejszego przekazywania informacji docierają do nas także nowe zastosowania dobrze nam już znanych składników.

Wiedza i Życie 3/2023 (1059) z dnia 01.03.2023; Botanika; s. 44