Getty Images
Zdrowie

Prawdziwy rodowód wina

Po pestce do kłębka. O początkach winiarstwa w Italii
Środowisko

Po pestce do kłębka. O początkach winiarstwa w Italii

Kluczowe pytanie brzmiało: kiedy pojawiły się pestki, których kształt i długość przypominają te znane z odmian uprawnych? Odpowiedź okazała się złożona.

Winogrona odmiany primitivo zbierane są w Apulii, jednym ze słynnych włoskich regionów winiarskich.Getty Images Winogrona odmiany primitivo zbierane są w Apulii, jednym ze słynnych włoskich regionów winiarskich.
Szeroko zakrojone badania genetyczne zrewidowały dominującą koncepcję na temat tego, jak winorośl rozprzestrzeniła się po całym świecie

Wykwalifikowanym sommelierom wystarczy powąchanie i posmakowanie wina, by mogli powiedzieć, z jakiego regionu ono pochodzi – Douro w Portugalii, Barossa w Australii, Napa lub Sonoma w Kalifornii. Znawcy danej lokalizacji potrafią określić zbocze wzgórza – a nawet wysokość na tym zboczu – gdzie wyrosły winogrona, które posłużyły do wyrobu danego wina ze względu na terroir, czyli połączenie gleby, topografii i mikroklimatu, który nadaje winu jego niepowtarzalny smak.

Świat Nauki 11.2023 (300387) z dnia 01.11.2023; Żywność; s. 54
Reklama