Żywność a nowotwory
Jakie substancje kancerogenne pojawiają się w żywności podczas obróbki cieplnej? Co ze szkodliwością słodzików i barwników? Czy herbata może być rakotwórcza? Które produkty zawierają metale ciężkie? Czy trzeba zwracać uwagę na opakowania produktów spożywczych?
1 grudnia 2023
Co najmniej 90% przypadków nowotworów złośliwych to efekt konkretnych mutacji DNA wywołanych oddziaływaniem środowiska albo stylem życia. Proces ten nie musi wpływać na losy komórki – organizm może zmianę naprawić albo zignorować. Transformacja nowotworowa jest wynikiem mutacji w genach regulujących podziały komórek i ich wzrost oraz naprawiających zmiany materiału genetycznego. Gdy komórki zaczynają się dzielić w niekontrolowany sposób, skutkuje to narastaniem guza nowotworowego. O związkach chemicznych, które walnie przyczyniają się do powstawania modyfikacji w tkankach, wiemy coraz więcej.
Wiedza i Życie
12/2023
(1068) z dnia 01.12.2023;
Zdrowie;
s. 14