Shutterstock
Zdrowie

Żywność a nowotwory

Powstawanie i przerzut nowotworu.Shutterstock Powstawanie i przerzut nowotworu.
Jakie substancje kancerogenne pojawiają się w żywności podczas obróbki cieplnej? Co ze szkodliwością słodzików i barwników? Czy herbata może być rakotwórcza? Które produkty zawierają metale ciężkie? Czy trzeba zwracać uwagę na opakowania produktów spożywczych?

Co najmniej 90% przypadków nowotworów złośliwych to efekt konkretnych mutacji DNA wywołanych oddziaływaniem środowiska albo stylem życia. Proces ten nie musi wpływać na losy komórki – organizm może zmianę naprawić albo zignorować. Transformacja nowotworowa jest wynikiem mutacji w genach regulujących podziały komórek i ich wzrost oraz naprawiających zmiany materiału genetycznego. Gdy komórki zaczynają się dzielić w niekontrolowany sposób, skutkuje to narastaniem guza nowotworowego. O związkach chemicznych, które walnie przyczyniają się do powstawania modyfikacji w tkankach, wiemy coraz więcej.

Wiedza i Życie 12/2023 (1068) z dnia 01.12.2023; Zdrowie; s. 14
Reklama