Świeżo ugotowany parujący batat. Świeżo ugotowany parujący batat. Shutterstock
Zdrowie

Perfekcyjne jedzenie

Krewetka w tempurze.Shutterstock Krewetka w tempurze.
Dzięki naukowcom wiemy, jak przygotować niezagrażające zatruciem mięso, a także idealne ciasto, naleśniki, panierkę, makaron czy jajecznicę.

Mięso drobiowe jest uważane przez lekarzy i dietetyków za zdrowsze niż wieprzowe, a już na pewno zdrowsze od wołowiny i innych mięs czerwonych. Jednocześnie zewsząd słyszymy ostrzeżenia o czyhających w nim niebezpieczeństwach. Najczęściej pada w tym kontekście słowo „salmonella”. Pomimo wszystkich obostrzeń sanitarnych i weterynaryjnych mięso kur może być zakażone bakteriami. Chodzi tu najczęściej o przedstawicieli rodzaju Salmonella, ale także mniej znane bakterie z rodzaju Campylobacter.

Wiedza i Życie 4/2024 (1072) z dnia 01.04.2024; Chemia; s. 64
Reklama