Reklama
Pulsar - wyjątkowy portal naukowy. Pulsar - wyjątkowy portal naukowy. Shutterstock
Zdrowie

Epidemia na widelcu

Miliony ludzi na świecie drżą przed reakcjami alergicznymi na składniki pożywienia. Taka alergia może dokuczać człowiekowi przez całe życie, warto więc jak najszybciej nauczyć się z nią obchodzić.

W dzisiejszym świecie talerze zamieniliśmy w pole bitwy z realnym lub wyimaginowanym zagrożeniem: pokusą kalorii, pułapkami cholesterolu, nadmiarem tłuszczu i soli. Do tego miliony ludzi drżą przed reakcjami alergicznymi, więc dla nich każdy posiłek urasta do rangi kulinarnego horroru. W czasach wysokoprzetworzonej żywności i jednocześnie mody na zdrowe odżywianie granica między alergią pokarmową a jej siostrą – nietolerancją – uległa zatarciu w codziennych rozmowach i internetowych poradnikach.

Wiedza i Życie 12/2025 (1092) z dnia 01.12.2025; Medycyna; s. 16