Epidemia na widelcu
Miliony ludzi na świecie drżą przed reakcjami alergicznymi na składniki pożywienia. Taka alergia może dokuczać człowiekowi przez całe życie, warto więc jak najszybciej nauczyć się z nią obchodzić.
1 grudnia 2025
W dzisiejszym świecie talerze zamieniliśmy w pole bitwy z realnym lub wyimaginowanym zagrożeniem: pokusą kalorii, pułapkami cholesterolu, nadmiarem tłuszczu i soli. Do tego miliony ludzi drżą przed reakcjami alergicznymi, więc dla nich każdy posiłek urasta do rangi kulinarnego horroru. W czasach wysokoprzetworzonej żywności i jednocześnie mody na zdrowe odżywianie granica między alergią pokarmową a jej siostrą – nietolerancją – uległa zatarciu w codziennych rozmowach i internetowych poradnikach.
Wiedza i Życie
12/2025
(1092) z dnia 01.12.2025;
Medycyna;
s. 16