Reklama
Klasyczna whisky z lodem (ang. on the rocks). Klasyczna whisky z lodem (ang. on the rocks). Shutterstock
Strona główna

Niezwykła whisky

„«To ożywia» – lekarz przepisuje whisky Dewar’s” – reklama z czasów prohibicji (1933 r.).Forum „«To ożywia» – lekarz przepisuje whisky Dewar’s” – reklama z czasów prohibicji (1933 r.).
Prawdopodobnie jeden z najpopularniejszych trunków. Szkocka? Irlandzka? A może japońska? Z lodem? Z wodą sodową? Poznajmy niesamowitą historię, sposób produkcji i czasami zaskakujące ciekawostki związane z whisky.

Wbrew powszechnemu mniemaniu trunku tego nie wymyślono w Szkocji. Ale zacznijmy od początku: fermentacja alkoholowa znana jest od dawna. Pierwszymi napojami zawierającymi alkohol były piwo (zupełnie inne od współczesnego) oraz wino. Maksymalna zawartość etanolu wynosiła w nich kilkanaście procent. Dopiero później ktoś wpadł na pomysł destylacji alkoholi niskoprocentowych, aby uzyskać większą moc, przy czym pomysłodawcom wcale nie chodziło o stworzenie napoju na imprezy – mocny alkohol uzyskany tą metodą służył przede wszystkim do ekstrakcji składników leczniczych z rozmaitych roślin.

Wiedza i Życie 11/2020 (1031) z dnia 01.11.2020; Chemia; s. 32

Ten artykuł jest dostępny tylko dla naszych cyfrowych subskrybentów.

Subskrybuj dzisiaj
Ilustracja. Głowa pełna idei.

Jesteś już prenumeratorem? Zaloguj się >