Niezwykła whisky
Prawdopodobnie jeden z najpopularniejszych trunków. Szkocka? Irlandzka? A może japońska? Z lodem? Z wodą sodową? Poznajmy niesamowitą historię, sposób produkcji i czasami zaskakujące ciekawostki związane z whisky.
1 listopada 2020
Wbrew powszechnemu mniemaniu trunku tego nie wymyślono w Szkocji. Ale zacznijmy od początku: fermentacja alkoholowa znana jest od dawna. Pierwszymi napojami zawierającymi alkohol były piwo (zupełnie inne od współczesnego) oraz wino. Maksymalna zawartość etanolu wynosiła w nich kilkanaście procent. Dopiero później ktoś wpadł na pomysł destylacji alkoholi niskoprocentowych, aby uzyskać większą moc, przy czym pomysłodawcom wcale nie chodziło o stworzenie napoju na imprezy – mocny alkohol uzyskany tą metodą służył przede wszystkim do ekstrakcji składników leczniczych z rozmaitych roślin.
Wiedza i Życie
11/2020
(1031) z dnia 01.11.2020;
Chemia;
s. 32