Kolor soku z czerwonej kapusty zależy od pH. Odczyn kwaśny – barwa czerwona, zasadowy – niebieskawa, obojętny – fioletowa. Kolor soku z czerwonej kapusty zależy od pH. Odczyn kwaśny – barwa czerwona, zasadowy – niebieskawa, obojętny – fioletowa. StudioMolekuul / Shutterstock
Strona główna

Przekorne roztwory

Wodorotlenek sodu w wodzie dysocjuje – rozpada się na jony.Bacsica/Shutterstock Wodorotlenek sodu w wodzie dysocjuje – rozpada się na jony.
Czasami dziwne rzeczy dzieją się, gdy zmieszamy kwas z zasadą.

Doświadczenie 1

Przygotuj 100 ml (użyj pojemnika z podziałką, może być na mocz) roztworu rozcieńczonego wodą wywaru pozostałego z gotowania czerwonej kapusty – roztwór powinien być intensywnie zabarwiony, ale przejrzysty (da się zobaczyć dno pojemnika). Rozlej po 50 ml do dwóch pojemników na mocz i połóż na parapecie, najlepiej na białej kartce papieru. Do pierwszego pojemnika dodaj strzykawką kilka kropli octu, a do drugiego – kilka kropli roztworu udrożniacza do rur (łyżeczkę granulek ostrożnie rozsyp na talerzyk, usuń wykałaczką szare granulki aktywatora, który przeszkadza w doświadczeniach, a potem rozpuść granulki w 30 ml wody).

Wiedza i Życie 9/2020 (1029) z dnia 01.09.2020; Laboratorium; s. 76
Reklama

Ten artykuł jest dostępny tylko dla naszych cyfrowych subskrybentów.

Subskrybuj dzisiaj
Ilustracja. Głowa pełna idei.

Jesteś już prenumeratorem? Zaloguj się >