Do połowy XX w. nie wiedziano, że zapylaczami kwiatów kakaowca są samice moskitowatych spokrewnionych z komarami i meszkami, dla których pyłek jest wysokobiałkowym uzupełnieniem diety. Do połowy XX w. nie wiedziano, że zapylaczami kwiatów kakaowca są samice moskitowatych spokrewnionych z komarami i meszkami, dla których pyłek jest wysokobiałkowym uzupełnieniem diety. Shutterstock
Strona główna

Tajemnice czekolady

Dlaczego pokrywa się plamami? Co zrobić, żeby się nie rozpuszczała?

Doświadczenie 1

Kostki gorzkiej czekolady umieść w szklance i zalej na godzinę zimną wodą. Dokładnie odlej wodę i umieść szklankę z kostkami w lodówce na 72 godz. Opcjonalnie – nową kostkę możesz skropić wodą i zostawić w lodówce na 3 dni. Obserwuj powierzchnię czekolady.

Wyjaśnienie: Czekolada łatwo pokrywa się nieapetycznymi plamami. Nie jest zepsuta czy spleśniała. To najczęściej wykwity cukrowe – zawarty w czekoladzie cukier chłonie wodę z otoczenia, rozpuszcza się w maleńkich kroplach na powierzchni, a po odparowaniu pozostawia po sobie białą plamę.

Wiedza i Życie 7/2025 (1087) z dnia 01.07.2025; Laboratorium; s. 74
Reklama