Reklama
Boczniaki rosną w polskich lasach, ale bardzo łatwo można je uprawiać w domowych i przemysłowych warunkach. Boczniaki rosną w polskich lasach, ale bardzo łatwo można je uprawiać w domowych i przemysłowych warunkach. Shutterstock
Strona główna

Na grzyby… do sklepu

Jakie tajemnice skrywają pieczarki i boczniaki?

Doświadczenie 1

Do litrowego garnka włóż strzęp wytłoczki po jajach (ok. 10 × 10 cm), zalej go wodą i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 10 min w celu wyjałowienia papieru. Przełóż wilgotny (ale nie mokry) papier do przezroczystego pojemnika (znakomicie nadają się takie po sałatce colesław z marketu). Sparz ostrze noża i odetnij trzonki boczniaków. Ułóż je pionowo i jak najgęściej na powierzchni tektury. Zatkaj pojemnik szczelnie pokrywką. Odstaw w niezbyt jasne miejsce na 1–2 tyg.

Wiedza i Życie 1/2026 (1093) z dnia 01.01.2026; Laboratorium; s. 74