Szampan – odrobina luksusu
Wydawałoby się, że to najbardziej francuskie wino zyskało międzynarodową sławę właśnie dzięki Francuzom. Nic bardziej mylnego. Francuzi co prawda zaczęli jego produkcję i opracowali unikalną technikę podwójnej fermentacji, ale samo zamykanie szampana w butelkę wymyślili Anglicy. To również dzięki nim bąbelkowe wino z Szampanii podbiło światowe salony.
1 września 2017
Alkohol od zarania dziejów towarzyszy ludziom. Zawsze dobrze smakował, rozgrzewał, rozluźniał i przynajmniej na chwilę wprawiał towarzystwo w znakomity humor. Spośród wielu napojów fermentowanych i destylatów to właśnie trunki owocowe zdobyły na świecie największą popularność. Nieważne, czy wytwarzane były z jabłek, śliwek, mango lub winogron – miały smakować i wprowadzać do organizmu trochę oszałamiających procentów.
Dar od Rzymian, pomysł od Anglików
Największą furorę wśród owocowych napojów fermentowanych zrobiło wino.
Wiedza i Życie
9/2017
(993) z dnia 01.09.2017;
Historia;
s. 50