Arachnohorror: niektóre pająki potrafią marynować
Nie zawsze potrzeba książki czy filmu, żeby doznać porządnej dawki grozy. Czasem wystarczy spojrzeć z bliska na coś, co dzieje się na przykład w przydomowym ogródku.
1 października 2025
Badacze właśnie wyjaśnili mechanizm „przyrządzania” posiłku, jaki stosują niektóre pająki: najpierw szczelnie owijają jedwabnymi nićmi złapaną w sieć ofiarę, a następnie oblewają ją swoimi toksycznymi sokami trawiennymi, by całą zdobycz zmiękczyć i żywcem zamarynować.
Pająki z rodziny Uloboridae, zwykle mające zaledwie kilka milimetrów długości, od dawna intrygowały naukowców, bo zdawały się nie mieć jadu – substancji bardzo powszechnej w ich świecie i „ściśle związanej z ewolucyjnym sukcesem”, jak mówi Alex Winsor, neuroetolog z University of Massachusetts Amherst, który nie brał udziału w nowym badaniu.
Świat Nauki
10.2025
(300410) z dnia 01.10.2025;
Skaner;
s. 22
Oryginalny tytuł tekstu: "Arachnohorror"