Reklama
Pulsar - wyjątkowy portal naukowy. Pulsar - wyjątkowy portal naukowy. Stefan Sollfors/Alamy Stock Photo
Środowisko

Arachnohorror: niektóre pająki potrafią marynować

Opowieść z dreszczykiem o pająkach z wody
Środowisko

Opowieść z dreszczykiem o pająkach z wody

Stworzenie wielkości znaczka pocztowego, z segmentowanym tułowiem i dziwacznymi, szponiastymi odnóżami żyło na dnie oceanu pół miliarda lat temu. Teraz ujawnia zaskakującą prawdę o pochodzeniu dobrze nam znanych stawonogów.

Nie zawsze potrzeba książki czy filmu, żeby doznać porządnej dawki grozy. Czasem wystarczy spojrzeć z bliska na coś, co dzieje się na przykład w przydomowym ogródku.

Badacze właśnie wyjaśnili mechanizm „przyrządzania” posiłku, jaki stosują niektóre pająki: najpierw szczelnie owijają jedwabnymi nićmi złapaną w sieć ofiarę, a następnie oblewają ją swoimi toksycznymi sokami trawiennymi, by całą zdobycz zmiękczyć i żywcem zamarynować.

Pająki z rodziny Uloboridae, zwykle mające zaledwie kilka milimetrów długości, od dawna intrygowały naukowców, bo zdawały się nie mieć jadu – substancji bardzo powszechnej w ich świecie i „ściśle związanej z ewolucyjnym sukcesem”, jak mówi Alex Winsor, neuroetolog z University of Massachusetts Amherst, który nie brał udziału w nowym badaniu.

Świat Nauki 10.2025 (300410) z dnia 01.10.2025; Skaner; s. 22
Oryginalny tytuł tekstu: "Arachnohorror"