Pulsar - wyjątkowy portal naukowy. Pulsar - wyjątkowy portal naukowy. Shutterstock
Zdrowie

Syntetyczny szampan

Do tej pory wino kojarzyło się nam wyłącznie z winnicą, ciężką pracą przy tłoczeniu, fermentacją oraz oczekiwaniem na końcowy rezultat. Czy teraz będziemy mogli kupić syntetyczny odpowiednik znanych marek tego alkoholu?

Obserwuj nas. Pulsar na Facebooku:

www.facebook.com/projektpulsar

W Sekcji Archeo w Pulsarze prezentujemy archiwalne teksty ze „Świata Nauki” i „Wiedzy i Życia”. Wciąż aktualne, intrygujące i inspirujące.


Wino to w zasadzie zawsze produkt otrzymywany z fermentowanych winogron. Niektóre butelki osiągają zawrotne ceny, a koneserzy potrafią godzinami rozwodzić się nad ich smakiem, kolorem i aromatem. Z chemicznego punktu widzenia wino jest po prostu mieszaniną składającą się głównie z wody (75–90%), alkoholu etylowego oraz – i to jest kluczowe – co najmniej kilkuset innych związków chemicznych, głównie estrów.

Pewna firma z San Francisco postanowiła uzyskać syntetyczny odpowiednik tego alkoholu. W tym celu za pomocą chromatografii gazowej oraz spektrometrii mas zbadano skład wybranych dobrych gatunków wina i zidentyfikowano kluczowe składniki, a następnie po prostu zmieszano je w odpowiednich proporcjach, tworząc nowy produkt znacznie tańszy od oryginału. Na pierwszy ogień poszło włoskie musujące Moscato d’Asti, w kolejnym etapie postanowiono zmierzyć się z legendarnym szampanem Dom Pérignon.

W testach smaku korzystano z pomocy zawodowego sommeliera – specjalisty od smaku wina. Po pierwszych próbach eksperci są nieco sceptyczni, ale można podejrzewać, że syntetyczne wino znajdzie nabywców.


Dziękujemy, że jesteś z nami. Pulsar dostarcza najciekawsze informacje naukowe i przybliża wyselekcjonowane badania naukowe. Jeśli korzystasz z publikowanych przez Pulsar materiałów, prosimy o powołanie się na nasz portal. Źródło: www.projektpulsar.pl.

Wiedza i Życie 7/2016 (979) z dnia 01.07.2016; Sygnały; s. 15