Syntetyczny szampan
Obserwuj nas. Pulsar na Facebooku:
W Sekcji Archeo w Pulsarze prezentujemy archiwalne teksty ze „Świata Nauki” i „Wiedzy i Życia”. Wciąż aktualne, intrygujące i inspirujące.
Wino to w zasadzie zawsze produkt otrzymywany z fermentowanych winogron. Niektóre butelki osiągają zawrotne ceny, a koneserzy potrafią godzinami rozwodzić się nad ich smakiem, kolorem i aromatem. Z chemicznego punktu widzenia wino jest po prostu mieszaniną składającą się głównie z wody (75–90%), alkoholu etylowego oraz – i to jest kluczowe – co najmniej kilkuset innych związków chemicznych, głównie estrów.
Pewna firma z San Francisco postanowiła uzyskać syntetyczny odpowiednik tego alkoholu. W tym celu za pomocą chromatografii gazowej oraz spektrometrii mas zbadano skład wybranych dobrych gatunków wina i zidentyfikowano kluczowe składniki, a następnie po prostu zmieszano je w odpowiednich proporcjach, tworząc nowy produkt znacznie tańszy od oryginału. Na pierwszy ogień poszło włoskie musujące Moscato d’Asti, w kolejnym etapie postanowiono zmierzyć się z legendarnym szampanem Dom Pérignon.
W testach smaku korzystano z pomocy zawodowego sommeliera – specjalisty od smaku wina. Po pierwszych próbach eksperci są nieco sceptyczni, ale można podejrzewać, że syntetyczne wino znajdzie nabywców.
Dziękujemy, że jesteś z nami. Pulsar dostarcza najciekawsze informacje naukowe i przybliża wyselekcjonowane badania naukowe. Jeśli korzystasz z publikowanych przez Pulsar materiałów, prosimy o powołanie się na nasz portal. Źródło: www.projektpulsar.pl.