Ilustracja Vanessa Branchi
Zdrowie

Mięso z komórek macierzystych

Wątroba chce malin
Zdrowie

Wątroba chce malin

Maliny mogą pomóc w zapobieganiu rozwojowi m.in. niealkoholowego stłuszczenia wątroby, które jest efektem wysokokalorycznej diety? Sprawdzają to naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.

Wołowina na obiad – bez zabijania zwierząt i szkodzenia środowisku

Wyobraźcie sobie, że wgryzacie się w soczysty burger wołowy, którego zrobienie nie wymagało zabicia żadnego zwierzęcia. Dzięki mięsu wyhodowanemu w laboratorium poprzez rozmnożenie komórek, wizja ta właśnie się urzeczywistnia. W wielu startupach – m.in. Mosa Meat, Memphis Meats, SuperMeat i Finless Foods – otrzymano w ten sposób pełnowartościową tkankę wołową, wieprzową, drobiową i owoców morza. Dziedzina ta przyciąga w ostatnim czasie licznych inwestorów, którzy gotowi są wyłożyć grube miliony.

Świat Nauki 1.2019 (300329) z dnia 01.01.2019; Raport specjalny Przełomowe technologie 2018; s. 25
Reklama