Smak bez znaczenia
Mózg uwalnia po jedzeniu związki chemiczne odpowiedzialne za dobre samopoczucie, nawet jeśli posiłek nie był apetyczny
1 lutego 2018
Kiedy doświadczamy bólu, nasz mózg wytwarza naturalne substancje przeciwbólowe, przypominające pod względem chemicznych mocne leki, takie jak morfina. Nowe badania sugerują, że te endogenne opioidy odgrywają również inną rolę: wspomagają regulację równowagi energetycznej organizmu.
Lauri Nummenmaa, badacz z Uniwersytecie w Turku w Finlandii, mierzył wraz ze współpracownikami uwalnianie endogennych opioidów w mózgach 10 zdrowych mężczyzn. Uczestnikom wstrzykiwano radioaktywny związek, który łączy się z receptorami dla opioidów, co umożliwia wizualizację aktywności tych receptorów metodą pozytonowej tomografii emisyjnej.
Świat Nauki
2.2018
(300318) z dnia 01.02.2018;
Skaner;
s. 12