Czy spożywanie oliwy to patent na zdrowie?
Oliwa od dawna jest chwalona za zdolność do zmniejszania ryzyka chorób serca. Dlatego naukowcy z University of Florida postanowili dokładniej zbadać jej skuteczność w obniżaniu we krwi poziomu LDL, czyli „złego” cholesterolu.
1 października 2024
Do eksperymentu zaprosili osoby zagrożone chorobami układu krążenia. Jedna grupa spożywała dziennie „niewielką” ilość oliwy z oliwek extra virgin (mniej niż łyżeczkę), a druga – „dużą” (cztery łyżki). Poza tym obserwowano, co wchodziło w skład menu badanych. Okazało się, że oliwa obniżała poziom LDL niezależnie od tego, ile ktoś jej spożywał. Bardziej jednak liczyło się, co poza tym jedli uczestnicy analiz. Silniejsze obniżenie LDL zaobserwowano u osób, które (nawet jeśli oliwy w ich menu było mało) ograniczały czerwone mięso, cukier i tłuszcze nasycone, a decydowały się na tłuszcze roślinne zawarte np.
Wiedza i Życie
10/2024
(1078) z dnia 01.10.2024;
Obalamy mity medyczne;
s. 2