Starożytni Persowie gromadzili lód i śnieg w domach lodu – Yakhchāl. Przechowywali tam żywność.
Shutterstock
Coś na ochłodę
Chłód przedłuża trwałość żywności, sprawia ulgę w skwar, a nawet leczy. Jak więc produkować zimno?
1 lipca 2021
Doświadczenie 1
Czysty flakonik do perfum lub środków dezynfekujących napełnij spirytusem (95-procentowy alkohol etylowy). Spryskaj alkoholem termometr (jeśli będzie to termometr cieczowy, to w szczególności zbiornik z płynem) i go obserwuj.
Wyjaśnienie: Zmiany fazowe – parowanie, topnienie czy sublimacja – wymagają energii. Parujący alkohol powoduje zatem mierzalny spadek temperatury. Podobnie lekkiemu ochłodzeniu podlega woda trzymana w ceramicznych (porowatych i pozwalających na parowanie) naczyniach.
Wiedza i Życie
7/2021
(1039) z dnia 01.07.2021;
Laboratorium;
s. 74