Starożytni Persowie gromadzili lód i śnieg w domach lodu – Yakhchāl. Przechowywali tam żywność. Starożytni Persowie gromadzili lód i śnieg w domach lodu – Yakhchāl. Przechowywali tam żywność. Shutterstock
Strona główna

Coś na ochłodę

Chłodziarka. Chłodziwo paruje i rozpręża się w ewaporatorze. Po drugiej stronie urządzenia sprężenie i skroplenie chłodziwa skutkują emisją ciepła.Shutterstock Chłodziarka. Chłodziwo paruje i rozpręża się w ewaporatorze. Po drugiej stronie urządzenia sprężenie i skroplenie chłodziwa skutkują emisją ciepła.
Chłód przedłuża trwałość żywności, sprawia ulgę w skwar, a nawet leczy. Jak więc produkować zimno?

Doświadczenie 1

Czysty flakonik do perfum lub środków dezynfekujących napełnij spirytusem (95-procentowy alkohol etylowy). Spryskaj alkoholem termometr (jeśli będzie to termometr cieczowy, to w szczególności zbiornik z płynem) i go obserwuj.

Wyjaśnienie: Zmiany fazowe – parowanie, topnienie czy sublimacja – wymagają energii. Parujący alkohol powoduje zatem mierzalny spadek temperatury. Podobnie lekkiemu ochłodzeniu podlega woda trzymana w ceramicznych (porowatych i pozwalających na parowanie) naczyniach.

Wiedza i Życie 7/2021 (1039) z dnia 01.07.2021; Laboratorium; s. 74
Reklama