Porowate materiały wrzucone do napoju gazowanego nasilają wydzielanie CO2 – tu użyto mentosów. Porowate materiały wrzucone do napoju gazowanego nasilają wydzielanie CO2 – tu użyto mentosów. Photoresearchers/BE&W
Strona główna

Skąd te bąbelki?

Antocyjany czerwonej kapusty są wskaźnikiem pH. W kwaśnym środowisku będą malinowe, w zasadowym – ciemnozielone, a w obojętnym – fioletowe.Shutterstock Antocyjany czerwonej kapusty są wskaźnikiem pH. W kwaśnym środowisku będą malinowe, w zasadowym – ciemnozielone, a w obojętnym – fioletowe.
Kariera musujących napojów trwa już ponad 200 lat!

Doświadczenie 1

Terakotową ceramiczną doniczkę lub podstawkę włóż do worka i potłucz (ostrożnie!) młotkiem na kawałki wielkości 1–2 cm. Dwie szklanki napełnij do połowy albo gazowaną wodą mineralną (A), albo napojem gazowanym typu cola (B). Do obu szklanek wrzuć 3–4 kawałki donicy. Powtórz doświadczenie, ale zamiast okruchów użyj szczypty soli, cukru lub piasku. Gdzie bąbelki wydzielają się intensywniej?

Wyjaśnienie: Znane doświadczenie z mentosem wrzuconym do coli zwykle kończy się eksplozywną fontanną.

Wiedza i Życie 12/2023 (1068) z dnia 01.12.2023; Laboratorium; s. 74
Reklama