Testy jakościowe wykrywają wybrane substancje – szafirowa barwa wskazuje na obecność cukru.
Ilustracja Paweł Jedynak
Kropla do kropli
Miareczkowanie, czyli jedna z technik analizy ilościowej.
1 stycznia 2024
Doświadczenie 1
Miedzianą mufę zalej w pojemniku na mocz 60 ml roztworu octu wymieszanego pół na pół z wodą utlenioną, zakręć i odstaw na całą noc (odczynnik A). W drugim pojemniku ostrożnie rozpuść w 40 ml wody pół łyżeczki sody kaustycznej do udrożniania rur (odczynnik B). Do dwóch kolejnych pojemników na mocz wlej po 60 ml wody. Do jednego wsyp łyżeczkę cukru spożywczego i rozmieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj strzykawką po 10 ml odczynników A i B do każdego z roztworów i rozmieszaj plastikową łyżeczką.
Wiedza i Życie
1/2024
(1069) z dnia 01.01.2024;
Laboratorium;
s. 74