Reklama
Shutterstock
Technologia

Truskawki: opakowanie z chitozanu

Jak długo zachować świeżość truskawek?

Obserwuj nas. Pulsar na Facebooku:

www.facebook.com/projektpulsar

W Sekcji Archeo w Pulsarze prezentujemy archiwalne teksty ze „Świata Nauki” i „Wiedzy i Życia”. Wciąż aktualne, intrygujące i inspirujące.


Prof. Monique Lacroix z Institute of Nutrition and Functional Foods (Kanada) przyjrzała się chitozanowi. Ten polisacharyd uzyskuje się z egzoszkieletu mięczaków, takich jak skorupiaki. Jego głównym składnikiem jest chityna, która poddana reakcji z wodorotlenkiem sodu daje właśnie chitozan – substancję nietoksyczną i biodegradowalną. Stosuje się go m.in. w medycynie jako składnik materiałów opatrunkowych. Jest on więc doskonałym środkiem do stworzenia opakowania truskawek. Prof. Lacroix połączyła chitozan z olejkami eterycznymi oraz nanocząstkami srebra, mającymi zapobiegać rozwojowi pleśni i bakterii na owocach. Opakowanie na bazie chitozanu można zintegrować z bibułą, która dziś jest używana do pakowania truskawek.

Okazało się, że dodatkowe wydłużenie trwałości (nawet do 12 dni) uzyskuje się, naświetlając owoce promieniami gamma. Ponadto promieniowanie pozwala zachować poziom polifenoli (nadają truskawkom barwę i mają właściwości przeciwutleniające), a w niektórych przypadkach nawet go zwiększyć.


Dziękujemy, że jesteś z nami. Pulsar dostarcza najciekawsze informacje naukowe i przybliża wyselekcjonowane badania naukowe. Jeśli korzystasz z publikowanych przez Pulsar materiałów, prosimy o powołanie się na nasz portal. Źródło: www.projektpulsar.pl.

Wiedza i Życie 8/2021 (1040) z dnia 01.08.2021; Sygnały; s. 5
Reklama