Co lepsze? Marchew surowa czy ugotowana? Kogel-mogel czy jajecznica? Czy możemy odżywiać się wyłącznie surowym produktami? Co lepsze? Marchew surowa czy ugotowana? Kogel-mogel czy jajecznica? Czy możemy odżywiać się wyłącznie surowym produktami? Lisovskaya Natalia / Shutterstock
Środowisko

Surowe czy ugotowane?

Zjedzenie tych wiktuałów nie wymaga mocnego uzębienia ani długiego przewodu pokarmowego, ponieważ po obróbce cieplnej w większości same rozpływają się w ustach.Lisovskaya Natalia/Shutterstock Zjedzenie tych wiktuałów nie wymaga mocnego uzębienia ani długiego przewodu pokarmowego, ponieważ po obróbce cieplnej w większości same rozpływają się w ustach.
Nauka dostarcza coraz więcej dowodów na to, że obróbka termiczna żywności znacząco wpłynęła na rozwój naszego gatunku – doprowadziła do powstania dużego mózgu, pozwoliła zasiedlić całą planetę, a nawet zmodyfikowała relacje społeczne.

Miejscem narodzin ludzkości jest Afryka. Na jej terenach żyli wspólni przodkowie człowieka i małp człekokształtnych. Czynnikiem powodującym rozdzielenie się linii ewolucyjnych małp i ludzi było zróżnicowanie klimatu Afryki, związane z wypiętrzeniem pasm górskich ok. 10 mln lat temu. W wilgotnych lasach równikowych na zachodzie kontynentu rozwijały się formy naczelnych przystosowane do nadrzewnego trybu życia. Na wschodzie zaś, gdzie klimat stawał się coraz suchszy i powstawały otwarte sawanny, ewoluowały populacje przodków człowieka.

Wiedza i Życie 2/2018 (998) z dnia 01.02.2018; Ewolucja; s. 48
Reklama

Ten artykuł jest dostępny tylko dla naszych cyfrowych subskrybentów.

Subskrybuj dzisiaj
Ilustracja. Głowa pełna idei.

Jesteś już prenumeratorem? Zaloguj się >