Płynna czekolada wylewana przez szefa produkcji na marmurowy stół. Płynna czekolada wylewana przez szefa produkcji na marmurowy stół. Shutterstock
Struktura

Czekolada pod prądem

Dzięki zastosowaniu pola elektrycznego można otrzymać mniej kaloryczną czekoladę.

Jest to produkt niewątpliwie smaczny, zawierający sporo korzystnych dla nas związków chemicznych. Niestety, wszyscy doskonale wiemy, że w czekoladzie znajduje się też dużo tłuszczów (zwykle 40– 60%), które znacząco podnoszą jej kaloryczność. Próbowano zmniejszyć wartość energetyczną tego produktu, ale napotkano na bardzo poważne problemy z płynnością masy czekoladowej.

Naukowcy z Wydziału Fizyki Temple University w Filadelfii (USA) zaproponowali nowe podejście do technologii upłynniania masy czekoladowej.

Wiedza i Życie 8/2016 (980) z dnia 01.08.2016; Sygnały; s. 15
Reklama